
Toegankelijke content = voor iedereen
Plaats je wel eens een pdf of ebook op je website? Bijvoorbeeld een gratis weggever of freebie in ruil voor het mailadres van je klant.
Maak je deze pdf dan ook toegankelijk en bruikbaar voor iedereen?
En vindbaar door zoekmachines? Dus ook voor mensen met een beperking? Waarom? Hoe? Lees verder en kom meer te weten over toegankelijke pdf’s
die jouw digitaal content niet goed kunnen lezen, wanneer je deze niet digitaal toegankelijk hebt gemaakt?
Wat is toegankelijke content?
Miljoenen mensen hebben moeite met het lezen van een ebook of digitale pdf. Bijvoorbeeld omdat ze blind, slechtziend of kleurenblind zijn. Sommige mensen hebben moeite met lezen door dyslectie of hebben een motorische beperking en kunnen daarom geen muis bedienen.
Voorbeeld: een pdf die je hebt gemaakt vanuit Word levert vaak problemen op voor slechtzienden en blinden. Een screenreader ziet de pdf als een plaatje en ontdekt geen tekst die voorgelezen kan worden. Of het contrast tussen de gebruikte kleuren is onvoldoende. Het gebruikte lettertype is niet duidelijk of groot genoeg en je kunt niet door de pdf ‘wandelen’ met je pijltjestoetsen.
Toegankelijke pdf’s zijn
bruikbaar voor iedereen
en goed vindbaar voor zoekmachines
Toegankelijke content op je website zetten
Oké, eerlijk is eerlijk… wanneer je kunt kiezen of je informatie op je website zet of beschikbaar maakt via een toegankelijke PDF is de eerste optie makkelijker. Maar soms kom je er niet onderuit en wil je toch die ene PDF, die digitale weggever of ebook op je website plaatsen. Dan is het wel goed om deze toegankelijk te maken, toch?
Voorbeeld: je wil graag een ebook of digitale weggever op je website plaatsen. Mensen kunnen deze downloaden in ruil voor hun e-mailadres. Wanneer je deze toegankelijk maakt kun je hem door je computer of telefoon laten voorlezen. Zo kunnen de ‘lezers’ deze toegankelijke PDF ook in de trein of auto beluisteren.
Een toegankelijke PDF heeft een hele duidelijke structuur die door zoekmachines goed worden gevonden.
Daarnaast heb je goed nagedacht over contrast, lettertype, Alt-teksten, inhoudsopgave, werkende links enzovoorts. Het geheel is dan een mooi document dat voor iedereen beter bruikbaar is!

Voorleesbaar
Een toegankelijke pdf kan via de voorleesfunctie op een smartphone worden voorgelezen. Handig voor de klant die in de wachtkamer zit, in een drukke trein of wanneer je klant slechtziend is.

Goed vindbaar
Een toegankelijke pdf heeft een goede titel, bestandsnaam, beschrijving en een duidelijke structuur. Deze elementen zorgen ervoor dat de content goed vindbaar is voor zoekmachines.
Zelf een pdf toegankelijk maken
Waarschijnlijk ken je dit wel en doe je dit regelmatig: vanuit een programma zoals bijvoorbeeld Word of InDesign een pdf maken. Bestand -> opslaan als -> pdf. Maar dan is deze niet toegankelijk. Hoe wel?
Een 'gewone' PDF maken
Waarschijnlijk heb je al wel eens een pdf gemaakt vanuit een programma zoals Word. Het is een handige manier om een document naar iemand te mailen en het is makkelijk om een pdf toe te voegen aan je website. Vaak is het document na het bewaren als pdf een soort ‘plaatje’ geworden en daardoor niet te gebruiken voor screenreaders. Wanneer je een al dan niet tijdelijke beperking hebt kun je deze pdf dus niet (goed) lezen of voor laten lezen. Maar dat kan anders! Je kunt het Word document ook als toegankelijke pdf bewaren.
Een toegankelijke pdf maken
Van jouw originele Word document maak jij of ik een toegankelijke pdf onder andere door:
- tags in te stellen voor titels en kopjes zodat de toegankelijke pdf navigeerbaar is en kan worden gelezen door screenreaders.
- originele bulletpoints te gebruiken of toe te voegen
- het contrast te controleren van de gebruikte tekst- en achtergrondkleuren. In overleg kunnen we deze aanpassen.
- afbeeldingen toegankelijk te maken door het toevoegen van een alternatieve tekst die kan worden voorgelezen
- meta data instellen waarop de toegankelijke pdf kan worden gelezen en gevonden door zoekmachines zoals Google.
Kom je er niet uit? Neem contact met me op, ga ik je hier mee helpen. Of download het ebook ‘Maak je content toegankelijk’ en haal hier inzichten uit.

Maak je content toegankelijk(er)
Heb je één van mijn artikelen gelezen over toegankelijke pdf’s? Dan weet je dat het belangrijk is om je content leesbaar en bruikbaar te maken voor iedereen. Maar ook dat je daar wel wat moeite voor moet doen.
In deze gids geef ik je tips over
- Tekst schrijven
- Keuze van lettertypes
- Opmaak van teksten
- Keuze van kleurgebruik
- Metadata
- Alt-teksten bij afbeeldingen
- Structuur


Wie ik ben...
Hoi, ik ben Ardiëlla Pijnenburg – Rooijakkers en vanuit mijn eigen kantoor aan huis werk ik als grafisch vormgever. Ik maak graag producten die er niet alleen mooi uitzien maar ook praktisch en door iedereen bruikbaar zijn.
Toen onze dochter haar journalistiekstudie afrondde met een afstudeerproductie over videotoegankelijkheid zag ik wat zij kon betekenen voor mensen met een al dan niet tijdelijke functiebeperking op het vlak van video.
Haar afstudeerproject heeft mij ertoe gezet om me ook bezig te houden met het toegankelijk maken van content.
Je ebook of digitale weggever laten maken
Wil je toegankelijke content zoals een pdf of ebook plaatsen op je website? Je hebt tekst en foto’s maar even geen creatieve inspiratie? Laat mij het voor je doen.
Vormgeven
Wanneer ik ga vormgeven krijgt elk ebook een eigen verhaal, een eigen stijl en een eigen ‘feel’. Dus niet knippen, plakken, fotootje erbij… klaar… nee!
Jouw document wordt uniek en vormgegeven volgens jouw wensen, volgens jouw huisstijl. Zodat je een mooie, goed bruikbare en leesbare pdf op je website kunt plaatsen die je klanten graag willen downloaden.
Elke pagina word apart bekeken, beoordeeld en vormgegeven. Ook de voorpagina.
Om je ebook onder de aandacht te brengen ontvang je bij je bestelling ook een mock-up van de voorpagina. Deze foto zet je op je website, link erbij… en downloaden maar!
Van document naar toegankelijk ebook
Jouw ebook is niet alleen mooi door gebruik van jouw eigen huisstijl en passend bij het bedrijf maar is ook:
- toegankelijk voor mensen met een (tijdelijke) functiebeperking
- voor te lezen door speciale software op de computer of via een smartphone
- aan te passen naar een tekstgrootte die fijn leesbaar is voor de gebruiker
- voorzien van een goed contrast tussen tekst- en achtergrondkleur
- de afbeeldingen zijn ook te lezen door het gebruik van ALT-teksten
- door links toe te voegen interactief
- beter vindbaar door een zoekmachine zoals Google
Mijn klanten vertellen




Wanneer word jij digitaal toegankelijk?
Overheidsinstanties moeten zich sinds 23 september 2020 houden aan het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Dat betekent voor deze instanties dat websites moeten voldoen aan de richtlijnen WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) en dus duidelijk, begrijpelijk en bruikbaar moeten zijn.
Alle pdf’s die na 23 september 2018 op een digitaal kanaal worden geplaatst, moeten toegankelijk zijn.
In 2025 wordt de European Accessibility Act van kracht. Dit betekent dat onder andere geldautomaten, financiële diensten én e-commerce-bedrijven digitaal toegankelijk moeten worden. En dus aan de WCAG-richtlijnen moeten voldoen. Je kunt als ondernemer natuurlijk wachten tot 2025 met het toegankelijk maken van je website of webshop, maar het is de vraag of dat slim is.
bron: Accessibility