Hoe je tekst op je computerscherm kan laten voorlezen

Vrouw met kop koffie in haar handen luistert naar een laptop doe het scherm aan haar voorleest
Wist je dat je computer een voorleesfunctie heeft? Heel fijn voor wanneer je het wat minder ziet, wanneer je blind bent of wanneer je wil luisteren naar een interessant E-book. Of je laat je tijdens het koken, afwassen of wandelen die toegankelijke pdf voorlezen door je iPhone. Super handig!

Inhoudsopgave van dit blog

Pdf hardop voorlezen

Een van de voordelen van een toegankelijke pdf is dat deze kan worden voorgelezen. Daarvoor kun je een screenreader zoals NVDA gebruiken. Deze software wordt over het algemeen gebruikt door blinden of slechtzienden, soms in combinatie met een brailleleesregel. 

De juiste taal laten voorlezen

Via je computer kun je ook teksten laten voorlezen. Ikzelf laat mijn computer (een Mac) regelmatig een selectie van een tekst uitspreken, onder andere wanneer ik een toegankelijke pdf maak. Ik controleer zo of de inhoud goed wordt voorgelezen, of ik de leesvolgorde goed heb ingesteld en of de taalinstelling goed is. Een Nederlandse tekst wordt door een Nederlandse stem beter voorgelezen dan een stem met een Engels accent. 

Blog corrigeren

Het blog wat ik op dat moment aan het schrijven ben, laat ik ook vaak op deze manier voorlezen. Bij het luisteren merk je namelijk veel sneller of je woorden in een zin hebt omgedraaid of woorden hebt herhaald. Dan staat er ineens ineens een woord te veel. 

Nu heb ik het erover, dus heb je het waarschijnlijk wel gezien. Maar ik durf er bijna om te wedden dat je er anders zo overheen had gelezen. 

Hoe kan je een Mac laten voorlezen

  • Ga naar Systeemvoorkeuren dat vind je linksboven wanneer je op het Apple-logo klikt.
  • Klik op Toegankelijkheid 
  • Klik op Gesproken materiaal 
  • Schakel het aankruisvak ‘Spreek de selectie uit’ in

Screenshot van het scherm dat je krijgt wanneer je een Mac computer wil laten voorlezen

Voorlezen uitzetten met de regelaar

Bij de opties kun je diverse dingen aanpassen zodat het voorlezen klinkt en eruit komt te zien zoals jij graag wil. 

Standaard staat de toetscombinatie op Option + Escape. Wanneer je deze toetsen tegelijk indrukt wordt de tekst uitgesproken. Je kunt hiervoor ook een andere combinatie instellen. 

Je kunt het materiaal, de tekst laten markeren terwijl het wordt voorgelezen. Ik heb hier de keuze aangezet om de Woorden en zinnen te laten markeren. Zo zie ik in één oogopslag hoe lang de zin is die ik heb geschreven.

De regelaar heb ik op automatisch staan. Deze verschijnt in beeld. Daar kan ik de teksten pauzeren onder het voorlezen, de snelheid van het voorlezen aanpassen of opnieuw beginnen. Of stoppen met voorlezen…

Klik hier om een video te zien met meer uitleg over het instellen 

Vrouw zit een trein en luistert naar een toegankelijke pdf op haar smartphone

Handig tijdens een langere treinreis 

Gebruik je een iPhone of iPad? Ook deze kun je voor laten lezen door naar Instellingen te gaan. Hier zitten diverse toegankelijkheidsopties. De functies onder Toegankelijkheid zijn oorspronkelijk bedoeld voor mensen die niet goed kunnen lezen. Maar deze opties zijn ook erg handig wanneer je niet in de gelegenheid bent om op een scherm te kijken. Hier kun je je instellingen ook zo zetten dat je iPhone een schermtekst voorleest. Handig tijdens een langere treinreis!

Voorlezen in Windows door De Verteller

Net als Apple heeft Windows verschillende toegankelijkheidsopties op een centrale locatie ondergebracht. Windows heeft een ingebouwde stem die het scherm voor kan lezen met de naam ‘Verteller’ die je kunt inschakelen in Toegankelijkheid.

Windows Verteller sneltoetsen

De Verteller schakel je in of uit met de toetscombinatie Windows-toets + Control + Enter. De stem leest de vensters voor die in beeld verschijnen. Hij vertelt dan de naam van het venster, de naam van de knop die in beeld is, de sneltoets om deze knop te gebruiken en dan de inhoud van het venster. 

Snelheid, toonhoogte en volume instellen

Er zijn nog meer functies die je in kunt stellen zodat een en ander naar jouw wensen werkt.

Kies bij Opstartopties wanneer je Verteller wil starten. En via personaliseren kies je een stem, de snelheid, toonhoogte en volume die je wil gebruiken. 

Zoals ik lees op internet vergt het werken met Verteller enige oefening omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Maar wanneer je er een beetje bekend mee bent is het uiteindelijk wel heel handig.  

Volg deze link naar de handleiding voor Verteller

Toetsenbord van een Windows computer met een windows toets vooraan in beeld

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tips, updates of nieuws in je mailbox

Mag ik je via mail inspireren met nieuwe producten, projecten of inzichten? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Je e-mailadres is bij mij in veilige handen. Ik zal niet spammen
Ardiëlla Pijnenburg

Ardiëlla Pijnenburg

Ik help je om een mooi bedrijf op de kaart te zetten met tips om je offline bekend te maken bij je publiek. Hier vindt je tips voor het vormgeven van je drukwerk, toepassen van je huisstijl en keuzes maken in het materiaalgebruik bij je drukwerk. Online help ik je met het maken van content die toegankelijk is gemaakt en dus bereikbaar, leesbaar en vindbaar voor een breder publiek zoals mensen met een beperking tot het makkelijker gevonden worden door zoekmachines.
Ik probeer alles zo goed mogelijk uit te leggen, zonder te veel poespas.