Vandaag de dag is het belangrijk dat iedereen gemakkelijk bij digitale informatie kan. Weet je dat een computer of telefoon de tekst voor je kan voorlezen? Dat is niet alleen handig voor mensen die moeite hebben met lezen, maar het is superhandig voor iedereen!

 

Een computer laten voorlezen

Als Mac-gebruiker laat ik mijn computer regelmatig geselecteerde tekst uitspreken, vooral bij het maken van toegankelijke pdf’s.

 • om te controleren of de inhoud correct wordt voorgelezen
 • de leesvolgorde juist is ingesteld
 • de taalinstelling correct is. Een Nederlandse tekst klinkt namelijk beter met een Nederlandse stem dan dat deze word uitgesproken met een Engels accent.

Blog corrigeren

Het is ook handig bij het schrijven van blogs. Luisterend merk je namelijk veel sneller of je woorden in een zin hebt omgedraaid of woorden hebt herhaald. Dan staat er ineens ineens een woord te veel.

Nu heb ik het erover, dus heb je het waarschijnlijk wel gezien. Maar ik durf er bijna om te wedden dat je er anders zo overheen had gelezen.

Pdf hardop voorlezen

Een van de voordelen van een toegankelijke pdf is dat deze kan worden voorgelezen. Daarvoor kun je een screenreader zoals NVDA gebruiken. Deze software wordt over het algemeen gebruikt door blinden of slechtzienden, soms in combinatie met een brailleleesregel.
Je kunt een toegankelijke pdf ook laten voorlezen door een computer of telefoon.

 

Hoe kan je een Mac laten voorlezen

  • Ga naar ‘Systeemvoorkeuren’, te vinden linksboven via het Apple-logo.
  • Klik op ‘Toegankelijkheid’.
  • Selecteer ‘Gesproken materiaal’.
  • Schakel het vakje ‘Spreek de selectie uit’ in.

 •  

Screenshot van het scherm dat je krijgt wanneer je een Mac computer wil laten voorlezen

Voorlezen uitzetten met de regelaar

Bij de opties kun je diverse dingen aanpassen zodat het voorlezen klinkt en eruit komt te zien zoals jij graag wil.

Standaard staat de toetscombinatie op Option + Escape. Wanneer je deze toetsen tegelijk indrukt wordt de tekst uitgesproken. Je kunt hiervoor ook een andere combinatie instellen.

Je kunt het materiaal, de tekst laten markeren terwijl het wordt voorgelezen. Ik heb hier de keuze aangezet om de Woorden en zinnen te laten markeren. Zo zie ik in één oogopslag hoe lang de zin is die ik heb geschreven.

De regelaar heb ik op automatisch staan. Deze verschijnt in beeld. Daar kan ik de teksten pauzeren onder het voorlezen, de snelheid van het voorlezen aanpassen of opnieuw beginnen. Of stoppen met voorlezen…

Klik hier om een video te zien met meer uitleg over het instellen

Vrouw zit een trein en luistert naar een toegankelijke pdf op haar smartphone

Handig tijdens een langere treinreis

Gebruik je een iPhone of iPad? Ook deze kun je voor laten lezen door naar Instellingen te gaan. Hier zitten diverse toegankelijkheidsopties. De functies onder Toegankelijkheid zijn oorspronkelijk bedoeld voor mensen die niet goed kunnen lezen. Maar deze opties zijn ook erg handig wanneer je niet in de gelegenheid bent om op een scherm te kijken. Hier kun je je instellingen ook zo zetten dat je iPhone een schermtekst voorleest. Handig tijdens een langere treinreis!

 

Voorlezen in Windows door De Verteller

Net als Apple heeft Windows verschillende toegankelijkheidsopties op een centrale locatie ondergebracht. Windows heeft een ingebouwde stem die het scherm voor kan lezen met de naam ‘Verteller’ die je kunt inschakelen in Toegankelijkheid.

Windows Verteller sneltoetsen

De Verteller schakel je in of uit met de toetscombinatie Windows-toets + Control + Enter. De stem leest de vensters voor die in beeld verschijnen. Hij vertelt dan de naam van het venster, de naam van de knop die in beeld is, de sneltoets om deze knop te gebruiken en dan de inhoud van het venster.

Snelheid, toonhoogte en volume instellen

Er zijn nog meer functies die je in kunt stellen zodat een en ander naar jouw wensen werkt.

Kies bij Opstartopties wanneer je Verteller wil starten. En via personaliseren kies je een stem, de snelheid, toonhoogte en volume die je wil gebruiken.

Zoals ik lees op internet vergt het werken met Verteller enige oefening omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Maar wanneer je er een beetje bekend mee bent is het uiteindelijk wel heel handig.

Volg deze link naar de handleiding voor Verteller

Toetsenbord van een Windows computer met een windows toets vooraan in beeld

Dit artikel gaat over voorlezen en voorgelezen worden. Wil jij nu ook dat jouw pdf voorgelezen kan worden? Download het e-book [Maak je content toegankelijk(er)]
Met dit ebook kun je jouw digitale content toegankelijker maken zodat meer mensen jouw informatie zelf kunnen lezen, laten voorlezen en gebruiken. Download jouw eigen exemplaar en volg de tips die er in staan.

Vraag hier jouw exemplaar aan

 

Meer om te lezen:

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de laatste updates, inspiratie en exclusieve aanbiedingen direct in je inbox.

Wat je kunt verwachten:

 • Interessante mailtjes over huisstijlen, grafische vormgeving en toegankelijke content
 • Tips en tricks om je huisstijl te verbeteren,
 • Exclusieve aanbiedingen en kortingen

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig de laatste updates in je inbox!