Inhoud:
Categorie:
Deel dit bericht:

Stel je voor: je bent een drukke ondernemer, je to-do lijst is eindeloos, en dan bedenk je je… “Ik moet nog iets op sociale media zetten voor mijn bedrijfspromotie!” Je scrolt door je foto’s, probeert snel een tekst te bedenken, maar niets voelt goed. Herkenbaar? Dan is een contentbibliotheek jouw geheime wapen voor online zichtbaarheid en stressvrije social media planning!

Een contentbibliotheek (of content library) is een georganiseerde plek waar je al je kant-en-klare content marketingmaterialen bewaart. Denk aan social media posts, Canva templates en ideeën die je altijd kunt hergebruiken. Zo hoef je niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden en bespaar je kostbare tijd.

Wat is een contentbibliotheek precies?

Zie zo’n bibliotheek als een goed georganiseerde gereedschapskist voor jouw digitale marketing content. In plaats van elke keer nieuwe content creatie te beginnen, heb je alles op één plek klaarstaan. In jouw ‘kist’ bewaar je teksten, ontwerpen en sjablonen voor social media, nieuwsbrieven en promoties. Wanneer je iets nodig hebt, pak je het erbij, pas je het aan… en posten maar!

Waarom is een contentbibliotheek handig voor ondernemers?

  • Tijdbesparende content creatie: Geen paniek meer over wat je moet posten! Je hebt altijd een basis klaarstaan, waardoor je snel social media content kunt maken.
  • Consistente merkuitstraling online: Zorg voor een herkenbare stijl met Canva templates die bij elkaar passen en je branding versterken.
  • Stressvrije social media planning: Loop door je templates en krijg direct inspiratie, of hergebruik succesvolle berichten voor meer volgers.
  • Doelgroep bereiken: Pas content aan voor verschillende platforms en vergroot je merkbekendheid.
  • Efficiënte Content Productie: Hergebruik en pas eerdere ontwerpen aan, zo maak je efficiënt gebruik van je gemaakte content. Wat je op Instagram plaatst kan misschien ook op LinkedIn of Facebook. Ik zou er wel wat tijd tussen laten zitten of een kleine verandering aanbrengen zodat je volgers niet denken “hè dat zag ik net ook al op facebook…”

Allerlei content die in een contentbiobliotheek thuis horen

Wat bewaar je in een contentbibliotheek, wat is handig?

Niet alles wat je maakt, hoeft bewaard te worden. Maar een paar dingen zijn wél slim om altijd bij de hand te hebben. Begin met een map op je computer waarin je je huisstijlgegevens bewaart. Denk aan een lijstje met je kleuren in RGB, Hex-code en CMYK, zodat je altijd de juiste tinten gebruikt, ongeacht het programma waarin je werkt. Schrijf er ook je lettertypes bij, inclusief de juiste gewichten en stijlen.

Daarnaast is het handig om je logo’s in verschillende formaten op te slaan, zoals JPG, PNG en EPS. Zo heb je altijd het juiste bestand bij de hand, of je nu iets voor social media maakt of drukwerk nodig hebt. Misschien gebruik je ook altijd dezelfde profielfoto of een specifieke afbeelding als achtergrond? Zet deze ook in je map, zodat je niet steeds hoeft te zoeken.

Een digitale contentbibliotheek in Canva

Als je met Canva werkt, kun je daar ook mappen aanmaken om je content georganiseerd te bewaren. Dit maakt het nóg makkelijker om snel iets te maken zonder steeds opnieuw te beginnen. Wat je bijvoorbeeld kunt opslaan:

Canva is ideaal voor het organiseren van je content strategie. Bewaar:

  • Post-sjablonen voor social media: Kant-en-klare ontwerpen voor je wekelijkse tips, quotes, en meer.
  • Story-templates voor snelle updates: Indelingen voor ‘behind-the-scenes’ en snelle updates.
  • Nieuwsbrief-indelingen: Professionele templates voor je e-mails, met ruimte voor logo, introductie en call-to-actions.
  • Promotie-ontwerpen: Herbruikbare lay-outs voor acties en aanbiedingen, ideaal voor leadgeneratie content.

Post-sjablonen voor sociale media

Stel, het is maandag en je weet dat je deze week drie posts voor Instagram moet / wil maken. In plaats van je content helemaal opnieuw te maken, open je je bibliotheek en staan daar al kant-en-klare ontwerpen klaar.

Daar vind je die vaste opzet voor je wekelijkse tip, waarin je dan alleen de tekst hoeft te wisselen. Of de post met een inspirerende quote, die je steeds opnieuw kunt vullen met een andere uitspraak.

Ben jij die gelukkige met een template-kit met meerdere ontwerpen? Dan ga je op zoek naar een mooie opzet met 2 foto’s, of een post waar je een opsomming hebt gemaakt, dat ene ontwerp waar de tekst groot staat, de voorpagina van een carroussel… de mogelijkheden zijn eindeloos.

Dit bespaart je zoveel tijd én zorgt ervoor dat je stijl consistent blijft. Dus ben je herkenbaar voor je doelgroep.

Story-templates voor snelle updates

Voor stories en reels werkt het net zo. Misschien deel je regelmatig een ‘behind-the-scenes’ of een snelle update over je bedrijf.

In plaats van elke keer from scratch iets te bedenken, heb je een paar verschillende story-indelingen klaarstaan. Stories hebben een ander formaat dus deze bewaar je in een aparte map.

Even een nieuwe foto, video of tekst erin… en klaar om te posten!

Nieuwsbrief-indelingen voor een professionele uitstraling

Stuur je met enige regelmaat een nieuwsbrief naar je lezers via de e-mail? Maak een template, dan hoef je niet steeds opnieuw na te denken over de opmaak.

Dan staat alles al voor je klaar. Je hebt een vaste indeling met ruimte voor je logo en je introductie, een nieuwtje, een aanbieding, een call-to-action.

Deze templates zorgen ervoor dat je e-mails er altijd professioneel uitzien zonder dat je er uren aan kwijt bent. Super handig!

Promotie-ontwerpen die je makkelijk kunt hergebruiken

Heb je regelmatig acties of aanbiedingen? Dan is het slim om sjablonen te maken die je snel kunt aanpassen.

Stel, je hebt elke week of elk seizoen een speciale aanbieding. In plaats van steeds een nieuw ontwerp te maken, pak je een eerder gebruikte lay-out en pas je de kleuren, de foto en tekst aan.

Zo bespaar je tijd én zorg je ervoor dat je promoties herkenbaar blijven.

Handige extra’s om te bewaren

Naast ontwerpen voor content om te posten op sociale media kun je ook andere content klaarzetten om het jezelf makkelijker te maken. Denk aan een lijstje met veelgestelde vragen, zodat je snel een post kunt maken als je merkt dat klanten steeds dezelfde dingen vragen. Of een verzameling call-to-actions die je kunt gebruiken onder aan je blog op je website.

  • Lijst met veelgestelde vragen
  • Verzameling call-to-actions
  • Content kalender voor social media

Door je content slim te organiseren, maak je het jezelf een stuk makkelijker. Zo blijf je zonder stress zichtbaar en houd je meer tijd over voor andere dingen!

Hoe maak je een contentbibliotheek?

Start met een paar basis-sjablonen en voeg steeds iets toe. Je bibliotheek gaat vanzelf groeien. Maak een mapje op je computer of gebruik tools zoals Canva of Notion om alles netjes te organiseren. Want het is wel handig wanneer je een en ander weer terug kunt vinden… 😉

Nog een tipje: een consistente basis is belangrijk! Stel je voor dat je een bakker bent. In plaats van elke dag een nieuw recept te bedenken, heb je een vast menu met brood, taart en koekjes. Zo werkt het ook met content. Je maakt een goede basis en varieert binnen dat thema!

Wil je een vliegende start?

In mijn shop vind je kant-en-klare content templates die je direct kunt gebruiken in Canva. Ze zijn gemaakt om te gebruiken in Canva en er komen regelmatig nieuwe sets bij. Neem bijvoorbeeld de 5×5 contentstrategie templates. Met zo’n set heb je altijd iets nieuws om te delen en zorg je voor een gestroomlijnde online marketing strategie. [KLIK: Shop hier jouw content templates]

Met een contentbibliotheek wordt zichtbaarheid vergroten en je doelgroep bereiken op sociale media een stuk eenvoudiger. Ga jij ermee aan de slag?