Heb je wel eens nagedacht over wie jouw online content allemaal ziet? Vanaf juni 2025 wordt het voor veel bedrijven belangrijk, zelfs wettelijk verplicht, om ervoor te zorgen dat hun digitale content voor iedereen toegankelijk is. Dit komt door de Wet Digitale Toegankelijkheid. Maar wat betekent dat nu precies? En hoe zorg je ervoor dat jouw content inclusief is, zonder dat het ingewikkeld wordt? Laten we samen eens kijken.
Wat zijn de WCAG-richtlijnen eigenlijk?
WCAG staat voor Web Content Accessibility Guidelines. Dit zijn afspraken die ervoor zorgen dat iedereen online informatie kan begrijpen en gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die slechtziend zijn en een schermlezer gebruiken, mensen die moeite hebben met kleine lettertjes, mensen die moeite hebben met lezen zoals .
Maar ik ben van mening dat wanneer je je content een beetje aan gaat passen, maak je deze voor iedereen toegankelijk(er). Dit geldt niet alleen voor websites, maar ook voor social media, PDF’s en andere digitale communicatie.
De vier principes van WCAG:
Je hebt misschien al wel eens gehoord van WCAG, maar wat betekenen die vier principes nu eigenlijk? Het zijn eigenlijk vier gouden regels die je helpen om je content toegankelijk(er) te maken:
- Waarneembaar: Dit betekent dat iedereen je content moet kunnen zien of horen. Denk aan alt-teksten bij afbeeldingen, ondertiteling bij video’s, of een goed contrast tussen tekst en achtergrond.
- Bedienbaar: Je content moet makkelijk te gebruiken zijn voor iedereen. Bijvoorbeeld met een toetsenbord, of met spraakbesturing. Zorg voor duidelijke knoppen en een logische navigatie.
- Begrijpelijk: Gebruik duidelijke taal en vermijd moeilijke woorden. Zorg voor een logische structuur en help mensen om fouten te voorkomen.
- Robuust: Je content moet goed werken op verschillende apparaten en met verschillende hulpmiddelen, zoals schermlezers.
Eigenlijk komt het erop neer dat je je content zo maakt dat iedereen het kan gebruiken.
Moet jij hier iets mee?
Voor sommige bedrijven wordt digitale toegankelijkheid straks een wettelijke verplichting. Dit geldt bijvoorbeeld voor:
- Overheidsinstanties en semi-overheidsorganisaties
- Banken en verzekeraars
- Energie- en telecombedrijven
- Vervoersbedrijven
- Grote webshops
Ben jij een kleine ondernemer? Dan hoef je je (nog) geen zorgen te maken over boetes of controle. Maar dat betekent niet dat je het kunt negeren.
Hoe toegankelijker je content, hoe meer mensen je bereikt. Bovendien waarderen zoekmachines zoals Google goed toegankelijke websites en content, wat betekent dat je beter gevonden wordt.
De basis van toegankelijke content
Het gaat erom dat je content op verschillende manieren te begrijpen en te gebruiken is. Dit kan al met een paar eenvoudige aanpassingen:
- Alt-teksten bij afbeeldingen → Zo kunnen schermlezers beschrijven wat er op de afbeelding staat.
- Grote, duidelijke lettertypes → Zodat je tekst makkelijk leesbaar is.
- Voldoende contrast tussen tekst en achtergrond → Zodat iedereen de tekst goed kan zien.
- Duidelijke kopjes en logische indeling → Hierdoor vinden bezoekers sneller wat ze zoeken.
- Gebruik van eenvoudige en begrijpelijke taal → Zo is je content toegankelijk voor een breder publiek.
- Goed leesbare PDF’s → Zorg ervoor dat ze ook bruikbaar zijn voor schermlezers.
Voorbeelden uit de praktijk:
- Slecht contrast: Stel je voor dat je een lichtgrijze tekst op een witte achtergrond probeert te lezen. Dat is niet alleen vermoeiend voor je ogen, maar voor veel mensen is het gewoon onmogelijk. Gebruik daarom altijd een goed contrast, bijvoorbeeld zwarte tekst op een witte achtergrond.
-
Onleesbare formulieren op mobiele apparaten: Stel je voor, je bent onderweg en je wilt snel een formulier invullen op je telefoon. Maar de velden zijn zo klein dat je ze nauwelijks kunt aanklikken, de tekst is onleesbaar en het formulier is niet geoptimaliseerd voor mobiele apparaten. Dit is een veelvoorkomend probleem voor iedereen, niet alleen voor mensen met een beperking. Een ontoegankelijk formulier kan leiden tot frustratie, fouten en zelfs het afhaken van potentiële klanten. Door je formulieren te optimaliseren voor mobiele apparaten, met grote, duidelijke velden en een responsief ontwerp, maak je het voor iedereen makkelijker om ze in te vullen. En dat is niet alleen goed voor je klanten, maar ook voor je conversie!
Toegankelijke pdf’s
Veel bedrijven gebruiken pdf’s om informatie te delen, jij misschien ook wel? Heb jij ook een weggever op jouw website die de lezer kan downloaden in ruil voor een e-mail adres…?
Maar wist je dat deze bestanden een drempel kunnen zijn voor mensen, al dan niet met een beperking? Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden:
- Schermlezers en de volgorde van informatie: Stel je voor, je bent blind of slechtziend en je gebruikt een schermlezer om een PDF te lezen. Een schermlezer leest de tekst van boven naar beneden en van links naar rechts. Als de PDF niet goed is gestructureerd, bijvoorbeeld zonder duidelijke kopjes of met een onlogische indeling, leest de schermlezer de tekst in de verkeerde volgorde. Dit is niet alleen verwarrend, maar het maakt de informatie ook onbruikbaar. Het is alsof je een verhaal hoort waarbij de zinnen door elkaar gehusseld zijn.
- Navigatie voor mensen met motorische beperkingen: Sommige mensen hebben moeite met het nauwkeurig bewegen van de muis of het aanraken van kleine knoppen. Een PDF met veel kleine, moeilijk aanklikbare links of knoppen kan dan een grote uitdaging zijn. Denk bijvoorbeeld aan een formulier in een PDF waarbij de vakjes heel klein zijn. Of een menu met heel veel kleine linkjes. Goede toegankelijke pdf’s bieden alternatieve manieren van navigatie, bijvoorbeeld door het gebruik van duidelijke tabtoets navigatie.
- Kleurenblindheid en visuele informatie: Kleurenblindheid komt vaker voor dan je denkt. Als je een infographic in je PDF hebt die voornamelijk gebruikmaakt van groentinten, kan iemand die kleurenblind is de informatie niet goed begrijpen. Hetzelfde geldt voor andere visuele informatie, zoals grafieken of diagrammen. Zorg er daarom voor dat je kleuren gebruikt die goed te onderscheiden zijn, of gebruik alternatieve manieren om de informatie over te brengen, zoals labels of patronen.
- Lettergrootte en leesbaarheid: Oudere mensen, of mensen met een visuele beperking, willen graag de lettergrootte aanpassen. Maar bij een gewone pdf gaat dit niet zomaar. Door je pdf goed op te maken, zorg je ervoor dat de lettergrootte makkelijk aan te passen is.
Door je PDF’s toegankelijk te maken, zorg je ervoor dat iedereen ze kan gebruiken. Dat betekent: een logische structuur, alt-teksten bij afbeeldingen en een correcte leesvolgorde. Misschien lijkt het extra werk, maar voor veel mensen maakt het een wereld van verschil.
Waarom zou je aandacht aan toegankelijkheid besteden?
Eigenlijk is het heel simpel: je bereikt meer mensen! En als je content goed leesbaar is, met duidelijke taal en een fijne indeling, dan is dat voor iedereen prettig. Bovendien vinden zoekmachines zoals Google toegankelijke content ook fijn, waardoor je beter gevonden wordt. En vanaf 2025 is het voor sommige bedrijven zelfs verplicht om hun content toegankelijk te maken.
Voordelen voor SEO en conversie
Wist je dat toegankelijke content niet alleen goed is voor mensen met een beperking, maar ook voor je vindbaarheid in Google? Google houdt namelijk van websites die gebruiksvriendelijk zijn voor iedereen. En dat betekent dus ook toegankelijk. Als je website goed toegankelijk is, is de kans groter dat je hoger in de zoekresultaten komt.
En dat is niet alles! Toegankelijke content kan ook zorgen voor een hogere conversie. Als je website makkelijk te gebruiken is, is de kans groter dat bezoekers doen wat jij wilt dat ze doen. Bijvoorbeeld een product kopen, een formulier invullen of je e-book downloaden. Toegankelijkheid is dus niet alleen goed voor je geweten, maar ook voor je bedrijf!
Hoe maak je jouw content toegankelijk(er)?
Het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Begin eens met het checken van het contrast tussen je tekst en de achtergrond. Of voeg beschrijvende alt-teksten toe aan je afbeeldingen. Gebruik duidelijke kopjes en korte zinnen, en zorg ervoor dat je PDF’s ook goed te lezen zijn.
De WCAG-richtlijnen worden in juni 2025 voor sommige bedrijven verplicht . Ben jij er al klaar voor? Investeer nu in jouw kennis met het e-book
‘Maak je content toegankelijk(er)‘.
Voor slechts €19,00 ontdek je hoe je jouw digitale content begrijpelijker maakt voor iedereen. Een onmisbare investering voor elke online ondernemer.