Pdf beter toegankelijk, beter leesbaar en beter vindbaar maken:
Voorbeeld: Je wil graag een pdf maken met informatie voor de bezoekers van je website of om te mailen. Zoals bijvoorbeeld het verslag van de laatste vergadering of een e-book dat klanten kunnen downloaden in ruil voor hun e-mailadres. Dan wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen deze informatie kunnen lezen en gebruiken.

Wat voor pdf maak je dan?

Maak een pdf die te lezen is door zoveel mogelijk mensen!
Je kunt een ‘gewone’ pdf maken door je programma het commando bewaar of print als pdf te geven. Op deze manier maak je een plaatje van je pdf. Ziet er mooi uit, precies zoals je had bedacht! Klaar…

Of is er een andere manier?

Ja, je kunt je pdf beter toegankelijk maken

Sommige mensen hebben moeite met lezen. Bijvoorbeeld omdat ze blind, slechtziend of kleurenblind zijn. Of een eventuele tijdelijke motorische beperking hebben, zoals een gebroken arm, waardoor ze geen muis kunnen bedienen.

Je kunt een toegankelijke pdf (laten) maken. Het maken van zo’n pdf vereist wat aandacht maar je maakt er veel mensen blij mee. En eigenlijk is het voor iedereen, of je nu wel of niet goed kunt zien of lezen fijn wanneer er aandacht is besteed aan toegankelijkheid.

Voordelen van een toegankelijke pdf

Een pdf die toegankelijk is gemaakt is fijn en bruikbaar voor iedereen:
Voor mensen zonder beperking maakt het dingen duidelijker en dus makkelijker.
Voor mensen met een beperking maakt het dingen bruikbaar en mogelijk.

  • Een toegankelijke pdf kun je laten voorlezen door een screenreader, maar ook door je telefoon of computer. Stel dat je in de trein zit en die ene pdf door wil nemen… hoe handig is het dan dat je telefoon deze voorleest.
    Lees dit blog ook even >> Hoe je tekst op je computerscherm kan laten voorlezen
  • Een toegankelijke pdf is gemaakt met aandacht. Wat extra aandacht voor het lettertype en het kleurgebruik maakt dat deze pdf voor iedereen makkelijker te lezen is, niet alleen voor slechtzienden.
    Wil je weten of je kleuren al goed inzet? Doe deze gratis test….
  • Een toegankelijke pdf heeft afbeeldingen die voorzijn zijn van alt-teksten. Wanneer je even niet genoeg wifi hebt wordt de alt-tekst getoond dus gaat jouw afbeelding niet verloren. Deze alt-teksten worden ook voorgelezen door een screenreader, dus alle klanten ontvangen de juiste informatie over jouw zorgvuldig uitgezochte en toepasselijke afbeelding.
  • Een toegankelijke pdf heeft een goede structuur die door Google graag gezien wordt. Deze structuur is beter vindbaar en beter bruikbaar.

Zo’n pdf is niet 1-2-3 te maken, daarvoor zijn wat extra gegevens en handelingen voor nodig. Zoals een goede titel voor je document, bladwijzers of een inhoudsopgave, een goede codelaag zodat er genavigeerd kan worden en de tekst goed voorgelezen kan worden en ook de metadata moet aandacht krijgen.

Maar laat je vooral niet afschrikken!
Start bij de basis. Gebruik de tips die ik hier geef.
Als je basis document goed is opgezet ben je al heel snel een stapje verder naar een beter leesbaar document.

 

Tips voor een goede basis voor een toegankelijkere pdf

Deze tips werken ook voor je website, sociale media…

Tip 1 Gebruik een leesbaar lettertype

Gebruik voor het maken van je digitale content een goed leesbaar lettertype. Een dun lettertype of eentje met veel versieringen is niet makkelijk om te lezen.

Verschillende soorten lettertypes Er zijn heel veel verschillende lettertypes, maar diegene zonder schreef, met voldoende afstand tussen letters, woorden en zonder versieringen worden door mensen met dyslexie als beter leesbaar ervaren.

Helaas… maar ook de geleerden zijn het nog niet met elkaar eens welk lettertype je het beste kunt gebruiken. Dus ik kan je nu niet zeggen: gebruik altijd ditofdat font.

Kies dus niet alleen een lettertype wat bij jouw bedrijf past, maar zeker een dat door iedereen gelezen kan worden. Vooral bij langere teksten. Maak je veel mensen blij mee!

 

Tip 2: Maak de tekst op een foto leesbaar

Tekst op een foto is niet in alle gevallen duidelijk leesbaar.
Je ziet het vaker op sociale media en websites, maar ook in drukwerk. Teksten die over foto’s worden geplaatst. In sommige gevallen is dat heel leuk en leesbaar. Maar in evenzoveel gevallen niet.

Stokstaartje op een dakje met tekst 'tekst op een foto plaatsen ziet er leuk uit, maar is niet altijd goed leesbaar'Hoe kun je de tekst wel leesbaar maken?
Je kunt de foto vager, lichter maken en de tekst een donkere kleur geven. Dan valt de tekst meer op dan je foto. Maar wanneer je een stokstaartje op dierendag wil plaatsen op je Instagram en Facebookpagina?

Dan kun je het ‘probleem’ oplossen door bijvoorbeeld een gekleurd vlak onder de tekst te zetten. En dan het liefst met een goed contrast tussen achtergrond en letters. Besef dat dit geen oplossing is voor minder valide lezers. Het is voor een screenreader niet te doen om de tekst die onderdeel is van een plaatje voor te lezen. Vermeld de tekst nog eens in de alternatieve tekst.

 

Tip 3: Contrast tussen tekst en achtergrond

Tekst op een gekleurde achtergrond moet voldoende contrast hebben om duidelijk leesbaar te zijn. Zoals je wel kunt zien zijn witte letters op een geel vlak moeilijk. Witte tekst op blauw is veel duidelijker. En teksten die zijn geplaatst op een afbeelding zijn heel vaak slecht leesbaar en worden door een screenreader niet gezien als tekst en dus niet voorgelezen.

Voorbeelden van gekleurde achtergrond met tekst om het contrast duidelijk te maken

Maar welke kleuren kun je dan wel gebruiken? Alleen zwart en wit?
Hoe weet je nu of er genoeg contrast tussen tekst- en achtergrondkleur? Daarvoor kun je de kleuren die je gebruikt met elkaar testen. Er zijn verschillende online tools waarmee je het kleurcontrast kunt meten.

Waar ikzelf graag mee werk is color.adobe.com. Hier vul je de gebruikte kleuren in op het tabblad ‘toegankelijkheidsfuncties’ en je krijgt meteen de waardes te zien en of ze goed zijn. Is de verhouding niet helemaal goed, aan de zijkant zie je een aanbeveling met kleuren die dichtbij jouw ingevulde kleur ligt en wel een goede verhouding hebben.

De verhoudingen in kleurcontrast zoals aanbevolen door de WCAG

  • 4,5:1 voor gewone tekst
  • 3:1 voor grote letters (vanaf 18 pt)
  • 3:1 voor vette letters (vet en groter of gelijk aan 14 pt)
  •  
  •  
  •  

Tip 4: Voeg een alt tekst toe aan je foto

Alt tekst is een afkorting voor alternatieve tekst. Deze tekst kun je aan de afbeelding toevoegen bij plaatsing op bijvoorbeeld je website, toegankelijke pdf en ook Instagram en Facebook.

voorbeeld van een Instagram foto met alt-tekst

De tekst krijg je te zien wanneer je afbeelding niet wordt weergegeven. En deze tekst zorgt ervoor dat Google begrijpt wat er op je plaatje te zien is. Dus met een goede alt tekst, waarin je zoekwoorden verwerkt, ben je ook nog eens beter vindbaar.

De belangrijkste reden is die waarvoor de alt tekst eigenlijk is uitgevonden: de tekst kan worden voorgelezen door een hulpprogramma dat veel blinden en slechtzienden gebruiken. Op deze manier kunnen zij meekrijgen wat er op een afbeelding te zien is. Mits de tekst goed is ingevuld natuurlijk.

Tip van woordprikkels.nl: Stel je eens voor dat jij naast een blinde zit en hem beschrijft wat er op jouw foto staat. Wat is de belangrijkste boodschap van je afbeelding die je mee wilt geven aan hem?

 

Tip 5: Maak je bericht met aandacht

Wanneer je weet dat sommige mensen moeite hebben met:

  • een bepaald lettertype
  • een tekst op een foto
  • weinig contrast tussen tekst en achtergrond
  • afbeelding zonder alt-tekst

En is een bericht, een website, een toegankelijke pdf, facebookpost, Instagram story… name it…
met een kleine verandering al leesbaar en toegankelijker te maken…

… waarom zou je dus jouw pdf vanaf nu niet toegankelijk(er) maken?

 

 

Meer om te lezen:

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang de laatste updates, inspiratie en exclusieve aanbiedingen direct in je inbox.

Wat je kunt verwachten:

  • Interessante mailtjes over huisstijlen, grafische vormgeving en toegankelijke content
  • Tips en tricks om je huisstijl te verbeteren,
  • Exclusieve aanbiedingen en kortingen

Schrijf je nu in en ontvang regelmatig de laatste updates in je inbox!