Wat is het verschil tussen een JPEG, PNG, EPS, PDF, PSD, TIFF en AI...?

JPEG, PNG, EPS, PDF, PSD, TIFF of toch AI?

Wanneer gebruik je een 
JPEG, PNG, EPS, PDF, PSD, TIFF of een AI…?

 

 

Wanneer kies je voor JPEG of voor AI? 

Wanneer je ‘opslaan als’ kiest voor het bewaren van je document, plaatje of foto, kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Welke kies je dan? Welk bestand is bewaard de snelste, onthoud de meeste gegevens over mijn document of is juist in grootte het kleinst? 

Voor je iets opslaat moet je eigenlijk al bedenken wat je later met je document wil doen. Wil je het document naar een drukker sturen, moet je collega ook nog in dit document werken of wil je die foto als plaatje op internet plaatsen met een snelle laadtijd. Bewaar ik het document als jpg, of toch als pdf? En mijn drukker vraagt om een .png, wat is dat dan? Waar staan die letters voor? 

 

Wat is een extensie?

Een extensie is de afkorting die achter de naam van je document worden toegevoegd wanneer je dit opslaat. Er komen drie of vier cijfers of letters achter een punt te staan. Bijvoorbeeld ‘documentnaam.jpeg. Aan de hand van deze bestandsextentie kan een computer het bestand koppelen aan het juiste programma of applicatie. Zo weet een computer dat een jpeg een beeldbestand is en een pdf een document. 

 

Welke zal ik nu gaan gebruiken?

Er zijn veel verschillende extensies zoals je waarschijnlijk al wel weet. Elk programma heeft zijn eigen ‘afkorting’. In dit artikel leg ik een aantal van de extensies voor je uit, degene die je (ook) in de grafische wereld tegen kunt komen. Dan weet je straks precies wat een PNG bestand is of waarom dat PSD bestand niet gemaild kan worden…

 

JPEG | vaak gebruikt voor digitale foto’s

JPEG of JPG icoon

Een JPEG-bestand is een grafische afbeelding en de afkorting staat voor Joint Photographic Experts Group. Een JPEG kun je openen met elk programma dat beelden ondersteunt. Bij de meeste programma’s kan de kwaliteit van een foto worden ingesteld. Hoe hoger de kwaliteit, hoe hoger de bestandsgrootte. Bij een lagere kwaliteit wordt het bestand kleiner. Van kwaliteitsverlies zul je bij een foto niet snel iets merken maar wel bij bijvoorbeeld letters. Daarom word JPEG vaak gebruikt voor het opslaan van digitale foto’s en online afbeeldingen.

 

Is er verschil tussen JPEG en JPG, dus zonder e?

Nee…
Wat er anders is, is de afkorting van de naam. Beter gezegd het aantal gebruikte letters voor de extensie. Hoe dat komt? In een vroege versie van Windows mochten er alleen extensies zijn met 3 letters, vandaar JPG zonder e.

 

PNG | kan transparante achtergrond hebben

PNG icoonEen PNG-bestand is een afbeeldingsbestand dat is opgeslagen in het Portable Network Graphics of png formaat. PNG-bestanden worden vaak gebruikt voor het plaatsen van beelden op internet. Het grote voordeel van een png-bestand ten opzichte van een JPEG is dat een PNG-bestand een transparante achtergrond kan hebben. Een logo of afbeelding kan daarom op een gekleurde ondergrond worden geplaatst zonder een storende witte rand of achtergrond. Een nadeel is de bestandsgrootte. Deze is soms twee tot vier keer groter dan een JPEG omdat het bestand word opgeslagen zonder verlies. 

 

EPS | overal hetzelfde printresultaat

EPS icoonEen Encapsulated PostScript-bestand (EPS) is een grafisch bestand opgeslagen in de programmeertaal PostScript. PostScript bestanden moeten in principe door iedere laserprinter hetzelfde worden geprint en vanaf 1997 met de komst van Postscript 3 moeten kleuren ook met hoogst mogelijke nauwkeurigheid kunnen worden weergegeven. EPS-bestanden zijn te openen en te bewerken door programma’s als Adobe Photoshop, Adobe Illustrator en CorelDraw. 

 

PDF | universeel voor documenten

PDF icoonEen PDF, oftewel een Portable Document Format is een universeel bestandsformaat voor documenten. Dus lettertypes, afbeeldingen en opmaak zullen er op elke printer hetzelfde uitzien als bij het oorspronkelijke gemaakte document. PDF’s kunnen vaak door een redelijk lage bestandsgrootte via e-mail worden verzonden. 

Een PDF kan worden geopend en bekeken met behulp van de gratis Adobe Acrobat Reader.

Er bestaan een aantal ISO-standaarden (ISO = Internationale Organisatie voor Standaardisatie) voor PDF bestanden. Een tweetal die je wel eens tegen kunt komen:

  • PDF/x
    De X staat voor blind exchange. Een drukkerij kan een PDF/x ontvangen en deze meteen verwerken omdat de PDF/x voldoet aan vooraf afgesproken standaarden. Er mogen bij de opmaak van het document bijvoorbeeld alleen CMYK-kleuren zijn gebruikt, alle fonts moeten in de PDF aanwezig zijn en nog wat meer zaken die voor nu wat te technisch zijn om uit te leggen. 
  • PDF/a
    Waarbij A staat voor archivable. Een PDF formaat dat is bedoeld om te archiveren en dus zo is opgebouwd dat het over een x-aantal jaren nog steeds door de dan gebruikte programma’s te lezen of te printen is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld van een Word-document met de extensie .doc 

 

PSD | werken in lagen

PSD icoonPSD staat voor Photoshop Document. Wanneer je in Adobe Photoshop een document hebt met allemaal losse lagen kun je dit opslaan als een PSD. De lagen kunnen dan bij opnieuw openen nog steeds afzonderlijk bewerkt worden. Er zijn alleen weinig programma’s waarin je een PSD kunt bewerken naast Adobe Photoshop. Een gratis alternatief is bijvoorbeeld het beeldbewerkingsprogramma GIMP. Het bestand wordt qua omvang erg groot juist omdat er zoveel informatie bewaard blijft. Het is dan ook niet geschikt om online te gebruiken.

 

TIFF | met verliesloze compressie voor afbeeldingen

TIFF icoonHet bestandstype TIFF oftewel Tagged Image File Format is een bestandsindeling voor afbeeldingen. Wanneer je een afbeelding of ontwerp in een fotobewerkingsprogramma opslaat als TIFF, sla je op met een van de vele verliesloze compressie methodes. Hierdoor kun je transparanties en lagen blijven behouden. Net als een PSD bestand is dit bestand te groot om te gebruiken voor het internet.

 

AI | voor vectoren zoals een logo

AI icoonAI is de afkorting voor Adobe Illustrator, een programma dat wordt gebruikt voor het maken van vectorbestanden. Een vector bestand, bijvoorbeeld een logo, kan zonder kwaliteitsverlies onbeperkt vergroot of verkleind worden. Heel handig wanneer je je logo voor een visitekaartje wil gebruiken maar ook voor een billboard naast het voetbalveld…

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over JPEG, EPS, foto’s, afbeeldingen, wel of niet plaatsen op je websites of iets anders? Neem dan gerust contact met me op!

Deel deze blog:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat je onderaan het artikel een reactie voor me achter? Bij voorbaat dank!x
()
x