L

L

Op deze pagina heb ik de termen verzameld en uitgelegd die beginnen met de L: Lab-kleurmodel, Lamineren, Landscape, Laten lijnen, Lay-out, LCD, Leaflet, Leesbaar, Leesteken, Lettercontouren, Letterfamilie, Lettertype, Lijntekening, Linkslijnend, Logo, Losbladig, Lpi

Lab-kleurmodel

Het CIE Lab-kleurmodel  is gebaseerd op de menselijke waarneming van kleur. De Lab-kleurmodus omschrijft een lichteenheid (L) tussen 0 en 100. Daarnaast gaat de a-as gaat van groen tot rood. De b-as gaat van blauw tot geel, meestal uitgedrukt met een schaalverdeling van -127 tot +127

Deze methode beschrijft hoe een kleur eruitziet en niet hoeveel van een bepaalde kleurstof een apparaat (beeldscherm, desktopprinter of digitale camera) nodig heeft om een bepaalde kleur te produceren, wordt dit model als een apparaatonafhankelijk kleurmodel beschouwd.

Lamineren

Op elkaar hechten van verschillende lagen. Papier voorzien van een beschermende glanzende of matte transparante folie. Op klein formaat gaat dit door middel van een pouche (soort insteekhoes), op groot formaat wordt laminaat als een soort sticker aangebracht op het papier.

Landscape

Een liggend document.

Laten lijnen

Tekst en het beeld op een denkbeeldige lijn zetten of een haakse hoek met elkaar laten maken.

Lay-out

Ontwerp voor drukwerk of website van hoe deze er het beste uit komt te zien als geheel. Het gaat dan om lettertypes, letter­groottes, kleuren, de posities op de pagina, de indeling in kolommen, de plaats van afbeeldingen, enzovoorts

[Opmaak]

LCD | Liquid Crystal Display

Beeldscherm waarbij de pixels worden gemaakt met vloeibare kristallen die licht weerkaatsen.

Leaflet

Drukwerk bestaande uit één ongevouwen vel. Word ook wel flyer genoemd

Rooij & Burg | Flyer A6 liggend enkelzijdig Full colour

Leesbaar

Een beeld dat een niet in spiegelbeeld staande tekst of afbeelding toont. Werd vroeger veel gebruikt bij het verwerken van films. Deze konden leesbaar, onleesbaar, negatief of positief zijn.

Leesteken

Een onuitgesproken teken om zinnen of zinsdelen van elkaar te scheiden en daarmee het lezen gemakkelijker te maken. Bijvoorbeeld:

  • , → komma
  • . → punt
  • : → dubbele punt
  • : → punt-komma
  • ? → vraagteken
  • ! → uitroepteken

Lettercontouren

Tekst omzetten naar vectoren. Na het omzetten zijn er geen lettertypen meer nodig zijn. De letters worden dan op iedere computer goed weergegeven. De tekst kan dan niet meer worden aangepast.

Letterfamilie

Lettertypeverzameling van letters van een zelfde ontwerp in verschillende korpsen, romeins, cursief, verbreed, versmald, mager, vet, etc.

Lettertype

Een serie karakters met letters, cijfers en andere symbolen met bepaalde ontwerp- en stijlkenmerken.

[Font]

Ligatuur

Nieuwe letters zijn die uit twee andere letters zijn ontstaan. Zoals een ampersand die is ontstaan uit et.
Of de ij die bestaat uit een i en een j maar door één teken vervangen wordt.

Lijntekening

Zwart/wit afbeelding zonder grijswaarden, bestaande uit punten, lijnen en vlakken. Kan zonder te rasteren gedrukt worden.

Linkslijnend

Tekst en/of afbeeldingen waarbij de linkerzijde een strakke verticale lijn vormt.

Logo

Grafisch figuur waarin woorden, lettertekens vorm en kleur zijn verwerkt. Dient als herkenningsteken voor een bedrijf of instelling.

Losbladig

Een register, systeem, boek of schrift waarbij men de losse papieren per stuk kan verwijderen, toevoegen of vervangen.

Lpi | Lijnen Per Inch

De fijnheid van een raster word aangegeven in lijnen per inch.

Luikvouw

Brochure waarbij de linker en rechter flap naar elkaar toe naar binnen worden gevouwen maar elkaar in het midden net niet raken. Ziet er uit als een luik.

0
Laat je onderaan het artikel een reactie voor me achter? Bij voorbaat dank!x
()
x