H

H

Er worden in de grafische wereld verschillende vaktermen gebruikt, zoals elk vak zijn eigen specifieke vaktermen heeft. Op deze pagina heb ik de termen verzameld en uitgelegd die beginnen met de H

Haakjes / parenthesen

Ronde haakjes/parenthesen (enworden meestal gebruikt om in een zin een verduidelijking, verklaring of toevoeging te voegen.
Vierkante haakjes [noot van de redactie]. Vierkante haakjes worden onder andere gebruikt bij redactionele ingrepen.

Haarlijn

De dunste lijn die gedrukt of geprint kan worden.

Halftoon

Een term voor afbeeldingen die niet alleen wit en zwart bevatten, maar ook tussentinten. Het halftoon-principe berust op het omzetten van uiteenlopende grijstinten in puntjes van verschillende grootte. Als de puntjes maar dicht genoeg bij elkaar staan, worden ze door het menselijke oog niet apart waargenomen maar als grijstinten, hoe groter de puntjes, hoe donkerder het oppervlak. Dankzij de techniek van halftoon kan met een drukpers die geen grijstinten kan afdrukken, toch foto’s in kranten worden afgedrukt.

Handletter

Term die nog voortkomt uit de tijd dat loodletters met de hand werden gezet.

Handlettering

Met de hand sierlijk getekende letters al dan niet voorzien van versieringen.

Hartpagina

De twee middelste pagina’s van een gevouwen brochure, boek of tijdschrift. 

Hashtag

Een woord met daarvoor een hekje (#) wordt ook wel een hashtag genoemd. Een hekje voor een geschreven bericht zorgt ervoor dat dat woord een link wordt. Deze link verwijst naar berichten waarin dezelfde term wordt gebruikt. Hashtags worden voornamelijk gebruikt op social media websites zoals Instagram, Twitter en Facebook.

Hekje

Aanduiding voor het teken #

Herdruk

Het opnieuw (laten) drukken van een eerder gemaakte opdracht. Je hebt een ongewijzigde herdruk wanneer er geen correcties hoeven worden uitgevoerd. Bij een gewijzigde herdruk worden er dus wel correcties uitgevoerd en moet er een compleet nieuw bestand worden aangeleverd bij de drukkerij.

Een herdruk wordt ook wel een reprint genoemd.

Hexachrome

Een zeskleurendrukproces ontworpen door Pantone Inc.  Naast aangepaste CMYK-inkten gebruikt Hexachrome oranje en groene inkt om het kleurengamma uit te breiden voor een betere kleurreproductie. Het staat daarom ook bekend als een CMYKOG-proces.

Hoerenjong

In de typografie is dit een regel die niet geheel vol loopt en die boven aan een bladzijde of kolom is terechtgekomen. 

Een andere benaming voor hoerenjong is weduwe.

Hoofdletter

Een letter die een groter formaat en meestal ook een andere vorm heeft dan een kleine letter je gebruikt aan het begin van een zin of bij namen.

Andere benaming voor kapitalen.

HTML

HTML is de afkorting van Hyper Text Markup Language. Een taal die gebruikt wordt om webpagina’s (hypertekst-documenten) op het internet te ontwerpen en te beschrijven.

Huisstijl

De stijl waarin een bedrijf zich presenteert. Denk hierbij aan je briefpapier, visitekaartjes, flyers, offertes, e-mails, bedrijfskleding, visuals op social media maar ook je website en de belettering van je auto. Door een huisstijl consequent toe te passen creëer je een duidelijk beeld van het bedrijf.

0
Laat je onderaan het artikel een reactie voor me achter? Bij voorbaat dank!x
()
x