F

F

Er worden in de grafische wereld verschillende vaktermen gebruikt, zoals elk vak zijn eigen specifieke vaktermen heeft. Op deze pagina heb ik de termen verzameld en uitgelegd die beginnen met de F.

Familiedrukwerk

Verzamelnaam voor geboortekaarten, trouwkaarten, feestkaarten en overlijdenskaarten.

Film

Lithografische film is transparant lichtgevoelig materiaal dat wordt gebruikt om het digitale beeld over te zetten naar een drukplaat of drukcilinder, voor elke drukkleur is een aparte film nodig.

Flaptekst

Tekst op het naar binnen geslagen gedeelte van een omslag van een boek. Hierop kun je lezen waar het boek over gaat soms aangevuld met een biografie van de schrijver. 

Flyer

Een enkel, ongevouwen blad dat aan één of beide zijden bedrukt is en bedoeld als korte boodschap, aankondiging van een evenement of een aanbieding. Bevat geen lange teksten waardoor de lezer meteen weet waarover het gaat.

Rooij & Burg geeft vorm | A5 flyer enkelzijdig Full Colour

Folder

Twee of meermalen gevouwen drukwerk met informatie of reclame. Bestaat dus uit meerdere kantjes.

Font

Engelse term voor lettertype. Een set tekens die alle varianten bevat van een lettertype zoals letters, cijfers, leestekens, kapitalen en onderkast.

Formaat

Breedte en lengte van een vel papier. Gebruikelijk is om de kleinste afmeting als eerste te noemen of te noteren. Men schrijft daarom 210 x 297 mm. [papierformaat]

Formulier

Drukwerk waarop voorgedrukte vragen ingevuld kunnen worden door de gebruiker.

Drukwerk waarbij de kleuren zijn opgebouwd uit de basiskleuren: cyaan, magenta, yellow en black (key).

[CMYK]

0
Laat je onderaan het artikel een reactie voor me achter? Bij voorbaat dank!x
()
x