DTP wat is dat?

DTP is de afkorting van desktop-publishing. Het bewerken en opmaken van documenten met behulp van een computer en softwarepakketten.

Inhoudsopgave van dit blog

Wat is DTP?

DTP, oftewel desktop-publishing, is het maken en voorbereiden van drukwerk. Een DTP-er bereid producten voor om deze te kunnen publiceren. Niet alleen boeken, tijdschriften, flyers en folders, maar ook digitale publicaties. Hierbij kan je denken aan ebooks, banners voor plaatsing op een website, een Facebook illustratie of de background van een Instagram feed. Dit alles gebeurt op een computer, vandaar de term “desktop”. 

 

Welke vormen van DTP zijn er?

Er zijn dus twee verschillende DTP vormen: offline en online.

Offline DTP-werk zijn dingen die je kan vasthouden, openslaan en weggeven. Denk hierbij aan tijdschriften, boeken, brochures, visitekaartjes, stempelkaarten, afspraakkaarten en nog zoveel andere vormen van geprinte of gedrukte documenten.

Online DTP-werk kun je het om op je laptop, tablet of telefoon openen en bekijken. Bijvoorbeeld een ebook, banners, templates, etcetera. 

 

En wat doet een DTP-er?

Met behulp van een computer en een softwarepakket zorgt een DTP-er voor de lay-out van al deze verschillende media-uitingen. Bijvoorbeeld met de Creative Suite van Adobe, die ik gebruik.  Een van de grote namen op dit gebied is Adobe InDesign uit de Creative Suite van Adobe. (Hiermee werk ik… al jaren). 

Met Photoshop worden rasterafbeeldingen, bijvoorbeeld foto’s, bewerkt.
Met Illustrator kun je vectorafbeeldingen maken en bewerken. 
Samen met tekst wordt de lay-out in Adobe InDesign klaar gemaakt om afgedrukt te worden. Of om deze te publiceren op internet.

Heb je dus een idee maar nog geen ontwerp of je weet niet hoe je een en ander aan moet leveren bij een drukkerij; neem contact op met een DTP-er.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tips, updates of nieuws in je mailbox

Mag ik je via mail inspireren met nieuwe producten, projecten of inzichten? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief. Je e-mailadres is bij mij in veilige handen. Ik zal niet spammen
Ardiëlla Pijnenburg

Ardiëlla Pijnenburg

Ik help je om een mooi bedrijf op de kaart te zetten met tips om je offline bekend te maken bij je publiek. Hier vindt je tips voor het vormgeven van je drukwerk, toepassen van je huisstijl en keuzes maken in het materiaalgebruik bij je drukwerk. Online help ik je met het maken van content die toegankelijk is gemaakt en dus bereikbaar, leesbaar en vindbaar voor een breder publiek zoals mensen met een beperking tot het makkelijker gevonden worden door zoekmachines.
Ik probeer alles zo goed mogelijk uit te leggen, zonder te veel poespas.