Renaissance d’Amélie

L’impression de la renaissance du future fabuleux

De concertreeks Renaissance d’Amélie is afgelopen… voorlopig.
In maart 2023 mochten we vijf keer spelen voor een volle zaal.
Drie keer in Mol (B), twee keer in Bergeijk (NL),
met zoveel anderen, met zoveel enthousiasme…
het was genieten van de eerste tot de laatste voorstelling.
Bedankt allemaal!

Ontvangen reacties 💚

N.a.v. de voorstellingen in ‘t Getouw – Mol

10 en 11 maart 2023

💚 110 accordeons en nog wat tokkelinstrumenten, piano, toetsen, slagwerk, contrabassen, huishoudelijke apparaten en hulpmiddelen, vertellers, licht- en geluidspecialisten, een mooie film en een prachtig uitgewerkte muzikale droom van Ludo Mariën heeft voor een onvergetelijke uitvoering gezorgd. We hebben genoten van de eerste tot de laatste klank/beeld.

Proficiat allen!

💚 Heerlijk om je te laten onderdompelen in die geweldige fantasiewereld van Amélie. En daarbij kwam nog al die energie, het speelplezier, de creativiteit en het fantastische samenspel van die super enthousiaste accordeonklas and friends. Een klas met een warm kloppend hart! Een klas met klasse!! Merci beaucoup !!!

💚 Echt complimenten. Ludo, wat een absurd groot project en wat een werk heb je hieraan gehad, denk dat je trots kunt zijn op het eindresultaat want alleen maar positieve geluiden gehoord! Was een genot om mee te spelen 🙂 En ook al het werk achter de schermen van iedereen, wauw!!

💚 Wij hebben genoten. Het was niet alleen heel mooi, maar ook spectaculair.

💚 Een onvergetelijke voorstelling! Proficiat aan alle deelnemers en zeker ook aan Ludo! 💚 Het was een prachtige avond! Een mooi idee, geweldige uitvoering.

Logo voor het project Renaissance d'Amélie in zwarte letters

Een 3 uur durend spektakel.
87 composities.

Film – Muziek – Woord.

110 accordeons, basaccordeons, contrabassen,
2 piano’s en keyboards, banjo/mandoline, gitaar, slagwerkers, percussionisten,
6 sprekers/vertelstemmen.

Een internationale samenwerking tussen het Mols ACCORDEONENSEMBLE uit Mol, België en accordeonvereniging ‘De Lustige Klanken’ uit Bergeijk, Nederland.

Nino, een groene kabouter die als mascotte meegaat op reis met de accordeonklas

Concert

Renaissance d’Amélie

L’impression de la renaissance du future fabuleux

Al meer dan 20 jaar fabuleus! In 2001 walste ze op een accordeondeuntje de filmzalen binnen: een meisje met korte zwarte carré en frambozen op haar vingers: ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’ bleek een fameuze kaskraker.

Concert + Film
U krijgt de volledige film te zien.
U krijgt eveneens een volledig concert met de volledige soundtrack.

De film, waarvan de muziek volledig herwerkt is door Ludo Mariën, wordt vertoond met begeleiding van een live orkest van 130 muzikanten! Alle bestaande muziek wordt live gebracht, maar ook andere composities van Yann Tiersen, en onder andere composities van Ludo Mariën vervolledigen het muzikale gedeelte.

Woord
Maar wat gebeurt er dan met het woord? Zes sprekers maken deel uit van het orkest, want wanneer het orkest het geluid van de film overneemt, zullen onze sprekers de Frans gesproken teksten dubben. Mannen & vrouwen. Zij nemen plaats in een Frans salon, alsof ze zelf toeschouwers in de bioscoop zijn.

Daarnaast zijn de meest gekke toestellen, plots orkestinstrumenten geworden zoals een stofzuiger, een gereedschapskist, noppenplastiek, emmers water, papieren vliegertjes …

Facebook & Instagram

We zijn ook te vinden op Facebook en Instagram!
Hier zullen we regelmatig  nieuwtjes, berichtjes en foto’s  en posten.

Volg ons, blijf op de hoogte en deel!

Orkesten

Mols ACCORDEONENSEMBLE

Mol – België

Het Mols ACCORDEONENSEMBLE is gegroeid uit de samenspellessen van de accordeonklas van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol, onder leiding van Ludo Mariën. Het vak ‘accordeon’ is ingericht aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol vanaf het schooljaar 1995-1996. Het is altijd een succesrijke cursus geweest, van meet af aan: tot en met dit schooljaar zijn er al 200 studenten die accordeon gevolgd hebben in Mol. De studenten komen van heinde en verre, en uit Nederland.

Mols ACCORDEONENSEMBLE – TABLOO Dessel – 15 oktober 2022
Concert tijdens het Accordeonfestival van DESSELINA n.a.v. 750 jaar Dessel.
Foto: Hans Cools

Accordeonvereniging
de Lustige Klanken

Bergeijk – Nederland

Leden van de accordeonvereniging De Lustige Klanken poseren samen

Accordeonvereniging de Lustige Klanken is opgericht in 1959 door Frans Coenen. De vereniging bestaat inmiddels uit vier orkesten namelijk: D, C, B en A orkest. Het D-orkest bestaat uit jeugdleden tot 16 jaar. Zelfs met een paar maanden accordeon les gevolgd te hebben is het al mogelijk deel te nemen aan dit orkest. Het C orkest bestaat uit de gevorderde jeugd en speelt herkenbare muziekstukken. Het B-orkest is het volwassen orkest en speelt herkenbare nummers afgewisseld met serieuze muziekstukken. Het A-orkest bestaat uit gevorderde volwassenen en speelt moeilijkere muziekstukken.

In de media

20-11-2022

Te zien op RTV:

Opnames gemaakt tijdens de 1e repetitiedag in Mol

‘Mols ensemble bereidt reeks concerten voor

In het Sint-Jan-Berchmanscollege in Mol is het lokale accordeonensemble volop aan het repeteren voor een reeks concerten die ze in maart zullen brengen. In totaal zullen er zo’n 110 accordeonspelers, samen met wat andere muzikanten, de volledige film ‘Le fabuleux destin d’Amélie Poulain’ vertalen tot een muziekstuk.’

13-01-2023

02-03-2023

Te zien op Kempen TV:

Opnames gemaakt tijdens de repetitiedag in Bergeijk 28-01

Reportage voor de regionale TV (Kempen TV). Opnames gemaakt zaterdag 28 januari te Bergeijk (NL).

Film

Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain

‘She’ll change your life’

Drama – Komedie – Romantiek
Regie: Jean-Pierre Jeunet
Muziek: Yann Tiersen
Première: 25 april 2001
4 Césars – 5 Oscarnominaties

Film

Amélie is een gevoelige jonge vrouw die zich na de bizarre dood van haar moeder heeft teruggetrokken in een breekbare wereld waarin lot en toeval onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en de kleinste genoegens van het grootste belang zijn.

Het verhaal van Amélie die liefde vindt door haar medemens met liefde te benaderen, is een modern sprookje, een zonder prins op een wit paard maar met een man op een brommer, dat toch nostalgisch aanvoelt.

‘Sans toi, les émotions d’aujourd’hui ne seraient que la peau morte des émotions d’autrefois’

‘Zonder jou zijn de gevoelens van vandaag
slechts schilfers van die van vroeger’.

Hipolito

Cast

 • Amélie Poulain
 • Nino Quincampoix
 • Raphaël Poulain
 • Amandine Fouet-Poulain
 • Suzanne
 • Gina
 • Georgette
 • Joseph
 • Lucien
 • Collignon
 • Hipolito
 • Éva
 • Philomène
 • Madeleine Wallace
 • Dominique Bretodeau

Opname uit de film Amélie Poulain